Är fastigheten mindre än 50 hektar kan man avverka egentligen hur mycket man vill så länge slutavverkningsåldern är inne på just den avdelning man avverkar. Men att bibehålla en jämn åldersfördelning är att föredra för att skapa balans i skogen. Man bör ha både ungskog, medelålders skog och slutavverkningsskog i någorlunda jämn fördelning.

 

Skogsvårdslagen

Skogsvårdslagen fastställer de krav som samhället ställer på skogsägare. Enligt lagen är skogen en förnybar resurs som ska förvaltas på ett ansvarsfullt sätt som säkerställer en hållbar avkastning. Samtidigt måste hänsyn tas till naturen, kulturmiljön, i norr, rennäringen och andra intressen. Skogsstyrelsen är tillsynsmyndighet för skogsvårdslagen samt delar av miljöbalken.

Utdrag ur skogsvårdslagen

12 § På brukningsenheter större än 50 hektar produktiv skogsmark får föryngringsavverkning inte ske i sådan utsträckning att mer än hälften av brukningsenhetens produktiva skogsmarksareal kommer att bestå av kalmark och skog yngre än 20 år

Anlägga ny skog

Efter avverkning ska ny skog anläggas om markens virkesproducerande förmåga inte utnyttjas. Detta kan göras genom plantering, sådd eller naturlig föryngring, med tillförlitliga metoder och trädslag som är lämpliga för platsen. 

Anmälan om avverkning

Föryngringsavverkning om minst 0,5 hektar ska anmälas till Skogsstyrelsen minst sex veckor i förväg. Samma regel gäller vid avverkning för annat än virkesproduktion. Anmälan behövs dock inte vid röjning eller gallring.

Avverkning av skog 

Det är viktigt att avverkningen främjar skogens utveckling genom röjning eller gallring, och att möjliggöra en återväxt av skogen genom föryngringsavverkning. Virkesförrådet efter röjning och gallring måste vara tillräckligt för att utnyttja markens produktionsförmåga. Träden ska vara jämnt fördelade över ytan och skador ska undvikas i så stor utsträckning som möjligt.

Slutavverkningsålder vid föryngringsavverkning

  • Den lägsta tillåtna slutavverkningsåldern varierar beroende på trädslag och markens produktionsförmåga.

Natur- och kulturmiljövård

Det är mycket viktigt att den biologiska mångfalden i skogen bevaras, samtidigt som kulturmiljöer och friluftsliv beaktas.

Åtgärder mot insekter

  • Insektsangrepp förebyggs genom att ta hand om skadad gran och tall som överstiger fem skogskubikmeter per hektar.
  • Obarkat virke av tall och gran får inte lagras i skogen eller vid väg över sommaren.

Slutsats

Reglering av skogsavverkning är avgörande för att balansera behoven av ekonomisk utveckling och bevarandet av skogens ekosystem. Genom ett hållbart skogsbruk kan vi säkerställa att framtida generationer fortsätter att dra nytta av skogens resurser samtidigt som dess biologiska mångfald och miljömässiga värden bevaras. Genom att förstå och reglera skogsavverkning kan vi säkerställa långsiktig hållbarhet och bevara skogens ekologiska och ekonomiska värden. För en mer exakt uppskattning baserad på just Er skog, är ni välkommen att kontakta oss på Nydala Trävaru. Vi erbjuder skräddarsydd skogsrådgivning för att hjälpa dig maximera din tänkta slutavverkning.